tisdag 21 september 2010

Växtbäddar

Igår presenterade jag mitt gestaltningsförslag. Jag var väldigt nervös, mer än jag varit tidigare, vet inte riktigt varför. Det gick ganska bra i alla fall och handledarna hade jätte mycket lärorikt att komma med. Nu håller jag på att jobba med en inlämningsuppgift på växtbäddar som ska vara inlämnad imorgon. Det är kul att hålla på med lite tekniska grejer, ett litet avbrott när det varit så intensiva veckor med kreativt arbete. Dessutom är det roligt att verkligen lära sig vad man ska välja för jordar beroende på vilka växter eller vilken gräsyta man ska göra, det är ju frågor som man fått ganska ofta =)

Nu börjar Zürichresan närma sig, nästa vecka bär det av!

4 kommentarer:

  1. Vad roligt att hitta en blogg om dig som läser landskapsarkitektur! Jag funderar själv på att läsa det nästa år! Är du nöjd med ditt val? Verkar som att ni arbetar mycket med projekt, är de individuella eller i grupp? Vilka egenskaper skulle man behöva för att bli en bra landskapsarkitekt?
    Josefin

    SvaraRadera
  2. Hej Josefin!

    Vad kul att du funderar på att söka till landskapsarkitekt. Jag trivs jättebra med min utbildning och ångrar inte en sekund att jag sökte den, även om det stundtals kan vara ganska mycket att göra. Ja vi jobbar mycket i projekt, inte verkliga dock men med mycket verklighetsanknytning eftersom att vi oftast har handledare som kommer utifrån. De flesta projekten har varit huvudsakligen individuella med inslag av gruppuppgifter. I kursen Projekt 2 förra året gjorde vi till exempel de inledande analyserna av platsen i grupper men gestaltningsförslaget själv.

    Det är svårt att säga vilka egenskaper en landskapsarkitekt ska ha eftersom att yrket är så brett, de flesta hittar något som de fastnar för. Många i klassen är väldigt design intresserade medan andra mer naturvetenskapligt intresserade, det är det som är så roligt! Jag fastnade vid något som vi fick höra första veckorna på utbildningen och det var att en landskapsarkitekt är någon som kan lite om mycket, ju längre jag kommit i utbildningen så inser jag hur mycket det stämmer.

    Hoppas att du fått svar på dina frågor, kommer du på något mer så är det bara att fråga igen!

    SvaraRadera
  3. Hej Sandra!
    Tack för bra svar :)
    Det låter verkligen intressant och roligt! Verkligen super med mycket verklighetsanknytning, man ska trots allt ut i arbetslivet en dag.
    Var kan man arbeta när man är färdig? Är landskapsarkitekt något som det finns behov av i stor grad i framtiden?
    Kommer säkert på fler frågor, bra att man kan fråga någon som faktiskt läser programmet!

    SvaraRadera
  4. Hej igen =)

    Det finns många arbetsplatser bland annat kommuner, trafikverket(f.d. vägverket),naturvårdsverket, arkitektkontor så klart och olika konsultföretag. Var man kommer jobba beror lite på om man inriktar sig mot landskapsplanering eller landskapsarkitektur.

    Det är ju alltid svårt att veta hur arbetsmarknaden kommer se ut i framtiden, yrket är ju som de flesta andra väldigt beroende av konjunkturen. Men yrket är relativt nytt i Sverige och många tror att behovet kommer växa i framtiden. Många tjänster som passar bra för landskapsarkitekter besitts idag av "vanliga" arkitekter och den yrkeskåren är som många andra föråldrad. Alltså som det verkar nu så ser framtiden ljus ut =)

    SvaraRadera