söndag 2 januari 2011

Hemfärd

Nu börjar det bli dax att åka tillbaka till Skåne, väskorna är packade och klara. Uppehållet har som vanligt gått väldigt fort men förhoppningsvis så kan man få tid till att åka upp ganska snart igen. Ska ändå bli kul att åka ner igen och träffa kompisarna och komma tillbaka till de vanliga, vardagliga rutinerna. Blandade känslor med andra ord, brukar alltid vara så när man ska tillbaka.

2 kommentarer:

  1. Hej ! Jag funderar lite på landskapsarkitekt nu efter studenten som närmar sig med stormsteg. Jag underar om man måste ha ett stort intresse för växter eller om det är mer fokus på te.x utformningen av en park rent praktiskt och utseendemässigt ? Vore även jättekul om du kunde ge exempel på några av de mer praktiska kurserna ni läser och vad de har gått ut på .:)

    Tack på förhand
    //Matilda

    SvaraRadera
  2. Hej Matilda!
    Vi har inte särskilt mycket växtkurser, en kurs i ettan och en kort kurs nu i trean. Dock så jobbar vi också en del med att välja växter i de praktiska kurserna. Intresset för växter varierar en hel del mellan oss som läser på utbildningen, de som är jätte intresserade brukar ha väldigt avancerade växtlistor i sina projekt medan andra som inte är så intresserade lägger mer fokus på annat så som till exempel val av hårdgjorda material, handikappsanpassning och detaljer så som bänkar, belysning osv. Så jag skulle säga att du inte måste vara jätte intresserad men du måste ändå vara beredd att jobba med det en hel del, det kommer man inte ifrån. Men eftersom att utbildningen innehåller så mycket och yrket är så brett så får man också lov att specialisera sig på det man har störst intresse för. Sen får man ta hjälp av de som kan växter bättre när det behövs. Hur växter sedan fungerar och sköts på rätt sätt är det andra utbildningar och yrkeskårer som kan bättre.

    Men jag kan berätta att jag inte heller tyckte att växter var intressant innan jag började på utbildningen men ju mer jag läst om det så har jag blivit mer och mer intresserad, nu tycker jag till och med att det är riktigt kul =)

    Många av de kurser vi läser går ut på att göra projekt av olika slag, då börjar vi med att göra analyser av olika slag t.ex. hur rör sig människor på platsen, vad finns runt i kring, hur ser infrastrukturen ut, vad bor det för slags människor i området, hur långt är det till närliggande grönområden och vad saknas i dem, hur uppfattar människor platsen idag, blåser det mycket och från vilket håll mm. Det är den delen av projekten jag brukar tycka är bland det roligaste. Sedan utgår man från det och bestämmer hur platsen ska utformas på bästa sätt, hur rumsligheten ska se ut, hur man ska göra den handikappsvänlig, trygg och lättskött. I de projekt som är lite mindre till yta blir det mer fokus på växtlighet, medans i projekt 2 som vi läste förra året handlade mycket om hur man skulle utveckla ett helt centrum så blev växtvalet en ganska liten del, då var det istället viktigt att fundera mer på var de gröna ytorna skulle placeras.

    Hoppas du fått några svar, kommer du på något mer är det bara att du hör av dig igen! Du kan också gå och titta på vårt ramschema på adressen: http://www.slu.se/sv/utbildning/grundniva/landskapsarkitekt-alnarp/utbildningen/ramschema/ , där står det vilka kurser vi läser och där kan du också gå och läsa kursplanerna om du klickar på kurserna. Där står det lite om vad kurserna innehåller.

    Lycka till med ditt val!

    SvaraRadera